Nederland

#Meer Meestert!

Afgelopen woensdag haalde Nieuwsuur maar weer eens het hoofdpijndossier van/voor OC&W van stal:

Coalitie wil meer meesters op de basisschool, is pabo opsplitsen de oplossing?

Zoals wel vaker, veel vaker, werden wij vooraf gebeld om informatie, stelden wij ons dienstbaar en informatief op en kwam er in het uiteindelijke (uitgebreide dit keer) item geen ruk van terug. Prima, want ondanks dat Nieuwsuur sprak over een hoofdpijndossier, is er niemand behalve wij van Meestert! die er echt knallende koppijn van krijgt. De opleidingen niet, het werkveld niet, niemand niet. Minister (straks staatssecretaris) Paul niet en naar wij hopen minster Eppo Bruins straks ook niet. Die gaat er namelijk voor zorgen dat er nu werkelijk werk gemaakt gaat worden van meer mannen voor de klas. Kerels voor de klas noemde hij dat ooit vol vuur zelf.

Nu weten wij uit eerdere ervaringen met ministers, dat wanneer hij/zij in het pak van het ministerschap wordt genaaid er van idealen en eerder gedane uitspraken op het gebied van meer mannen, weinig tot niets terecht gaat komen. Het keurslijf van een coalitie en de politiek is een knellend keurslijf en zeker als het gaat over idealen….

Interessant was dat mevr van Weegen, sinds 1 april 2022 voorzitter van LOBO, alleen aan tafel zat en werd bevraagd. Interessant, want waarom zat er niemand aan tafel om wat tegengas te geven? Al sinds lang komt het percentage mannen namelijk niet boven de 13% uit, hoe komt dat eigenlijk? Want dat is toch wel iets om migraine van te krijgen zouden wij zo zeggen. Niet dus. Interessant was ook dat de mevrouw van Nieuwsuur tot drie keer vroeg of er wel eens grondig onderzocht was waarom mannen niet het onderwijs in zouden willen? En drie keer geen antwoord kreeg. Wij weten het antwoord wel: Nee, dat is nooit (recent of vroeger) grondig onderzocht. terwijl dit thema aan elkaar hangt van al dan niet populistische frames: mannen willen onderwijzen en niet zorgen, het salaris is slecht, je kunt alleen maar voor de klas of directeur worden, er wordt voortdurend over afkolven en foundation gesproken in de teamkamer en de vrimibo is inmiddels afgeschaft of alcoholvrij. Allemaal waar en allemaal geen reden niet het onderwijs in te willen.

Toen mevr van Weegen het over de alliantie divers voor de klas had en zelfs onze aanwezigheid noemde, werden wij terstond vrolijk en verdween onze hoofdpijn als sneeuw voor de zon.

Toen zij ons als coalitiepartner Meer Meestert! noemde ( een samenvoeging van Meestert! en Veelmeermeester) dachten wij direct JAAA!!!!! MEER MEESTERT! VEEL MEER MEESTERT!