Nederland

#Mannenquotum

>> Meer Meesters Voor De Klas

Man, man, man. Wat werd er weer een drukte gemaakt met betrekking tot het thema meer mannen voor de klas. Al sinds jaar en dag besteden voornamelijk opleidingen extra aandacht aan het binnenhalen én binnenhouden van mannen voor de klas. Al sinds jaar en dag blijkt niet uit de cijfers dat deze maatregelen een dusdanig effect sorteren, dat het percentage mannen voor de klas toeneemt. En dus trok de CU wederom ten strijde. Door een motie in te dienen. Interessant was dat toenmalig demissionair minister van onderwijs Paul de motie zou ontraden als er een streefcijfer/streefgetal in werd verwerkt. Zij concludeerde dat er geen streefgetal in zou worden verwerkt (Als ik het mij goed herinner, zag zij de indiener van de motie knikken of een gebaar maken dat dit niet zou gebeuren) en dus zou zij de motie niet ontraden. Nog interessanter is dit deel van de motie:

 “…….verzoekt de regering om in overleg met onderwijsorganisaties tot concrete afspraken te komen om het aandeel mannen voor de klas te verhogen, daar een concreet doel voor te stellen, bijvoorbeeld 30% meesters in 2035, en daar jaarlijks over te rapporteren…..”

Ehhh, de motie is aangenomen, haar eigen partij de VVD heeft de motie mede ondertekend en er staat wel een voornemen in om ergens in het traject een getal op de ambitie van de opleidingen te plakken. En naar wij hopen ook op de ambitie van het werkveld. Want we weten al sinds Meer Mans (2013?) dat werken aan genderdiversiteit ook betekent dat als zo’n jongen van de pabo komt, hij op school goed begeleid moet worden. En meer.

Nu is er al dan niet begrijpelijkerwijs nogal wat weerstand te verwachten op het concreet handen en voeten geven aan het werken aandat streefgetal, noem het een quotum. Nog duidelijker…een mannenquotum. De te verwachten teneur?

Hoe kun je nu in cijfers vangen hoeveel mannen je na een x aantal jaren wilt ‘hebben’? Dit weerbarstige onderwerp laat zich niet vangen in cijfers, is van veel meer aspecten afhankelijk dan alleen een quotum. Aandacht sec voor meer mannen is niet meer van deze tijd. We doen het al jaren en het lukt ons niet. En meer.

Naast het feit dat het invoeren van een vrouwenquotum voor vrouwen aan de top, mede oorzaak is van een (weliswaar bescheiden) succes op dit weerbarstige thema(het werkt dus wel een quotum), zou het een interessante discussie kunnen opleveren of een quotum niet zou kunnen zorgen voor een vliegwieleffect. Door je als opleiding, bestuur, te committeren aan / op dit thema, het aan te durven om aan jouw ambitie een meetbaar getal te hangen, stap je uit het we kunnen het niet, het lukt niet frame. En buig je het om naar wellicht iets succesvols.

Nee, met een quotum, streefgetal, ambitie vervat in een cijfer alleen red je het niet. Als je het blijft zien als een afrekenmethode red je het niet. Als je het aandurft om een breed gedragen maatschappelijk en politiek thema, dat al jaren opboert en wegebt, opboert en wegebt, aan te pakken vanuit een meetbare en zichtbare ambitie, zou het dan niet zo kunnen zijn dat het wel gaat lukken?

Mocht de huidige minister, mochten de huidige minsters, daadwerkelijk indachtig de aangenomen motie in overleg met onderwijsorganisaties tot concrete afspraken willen komen? Lees dit rapport van de SER dan eerst eens goed door: HIER

Wie weet wat er dan wel kan en wel lukt.