Amsterdam

#Mokum meestert

>> Meester volop bezig in Amsterdam

#Leraar voor een dag

De gemeente Amsterdam organiseert al een aantal jaar het programma leraar voor een dag in samenwerking met de HvA, de iPabo en de Amsterdamse scholen. Ook Meestert en de Meesters met Dromen werken mee aan dit geweldige initiatief.

Leraar voor een dag, wat is dat?

Leraar voor een dag is bedoeld om een nieuwe beroepsgroep aan te spreken: jongeren op de Havo/VWO die ge├»nteresseerd zijn in een baan in het onderwijs. Een workshopmiddag op de pabo, gevolgd door een meeloopdag op een basisschool, dat zijn de ingredi├źnten. Via een persoonlijke benadering op de middelbare scholen worden de scholieren gevraagd. Twee keer per jaar wordt het georganiseerd en het werkt: er is veel en steeds meer belangstelling.

Leraar voor een dag bewijst: er is interesse onder een brede, diverse groep jongeren voor het onderwijs!

Voorjaar 2022. Hogeschool van Amsterdam. Daar zaten ze in de collegezaal: 120 jonge mensen van rond de 16, 17, 18 jaar oud. Vrijwillig, nieuwsgierig, afwachtend. Heel Amsterdam ‘represented’ zogezegd. Een bijna perfecte dwarsdoorsnede van de stad zat daar te luisteren naar de motiverende woorden van Yasin, Lotte en anderen. We waren als organisatoren gewoon onder de indruk.

Hoezo monocultuur, meestertekort of ‘geen afspiegeling’?

Al werkende met elkaar in de workshop werd nog veel meer duidelijk over hoe deze groep kijkt naar het vak, wat ze voor zichzelf willen betekenen. Herkenbare woorden als impact, verschil, plezier met leerlingen, een baan waarin je jezelf kunt zijn, creatief. En nog veel meer. Dat is wat ze willen. Dat is waar leraarschap over gaat.

Mooie en confronterende les

Na afloop van de bijeenkomst, waar deelnemers en organisatoren tevreden naar huis gingen, resteerde nog 1 vraag: Wat kunnen wij doen om deze groep daadwerkelijk het onderwijs in te krijgen? Om die diverse groep tijdens studie en stage ook al die mooie woorden van hierboven te kunnen laten ervaren.

Daar is nog werk aan de winkel. De diversiteit in de groep is nog niet wat we uiteindelijk op de opleiding en in de scholen terugzien. Maar we waren na deze middag hoopvoller dan ooit.

Immers, de interesse is er!